Bear Grylls’in The Guardian’a İzcilik Üzerine Demeci

ALFA Gençlik ve Spor Kulübü | ALFA İzci Grubu ANKARA

İzcilik çocukların macerayı kucaklamasına ve hayatta başarılı olmalarına yardımcı olur.
Bear Grylls

Okullar tek başına çocuklara direnç ve sağduyululuk gibi becerileri öğretemez. Haydi, onları karakter inşa etmek için izcilik ruhu ile bir ekip yapalım.

Hayatınızda bir başarı elde etmek söz konusu olduğunda, gerçekten farklılık yaratan nedir? Bana göre yalnızca tek bir şey: karakter. Peki, karakter ne demektir? Direnç, sağduyululuk, nezaket ve hür iradedir. Başkalarını teşvik etmek ve kendine inanmakla ilgilidir. Şimdi lütfen söyleyin, hangi GCSE (General Certificate of Secondary Education – Ortaöğretim Genel Sertifikası) veya A-seviyesi sizi bunda kalifiye eder? Bu sebeple ülkenin en iyi karakter fabrikalarından biri olan izcilik çok önemlidir. Biz işverenlerin oldukça çok istedikleri sosyal becerileri geliştiririz. Geleceği düşünen bazı okullar bunun yıllardır farkındadır ki, bu nedenle vatandaşlık ve spora zaman ayırıyorlar ve hatta Burnley’deki Stoneyholme Community ilkokulu izciliği okul günlerine getiriyor.

Sonuncu televizyon dizim ‘Mission Survive’da, Laurence Fox ve Mike Tindall gibi ünlülerin karakterleri Kosta Rika’daki yağmur ormanlarında gezintiye çıktığımızda test edilir. Orası dünyadaki en tehlikeli ormanıdır ve onlar gerçek bir dayanıklılık sergilediler. Ancak metanet ve dayanıklılık bu hususta sadece ormanla veya okulla ilgili değildir. İngiltere’de bizim için bulunan günlük maceranın miktarına şaşırırsınız.

İnsanların özellikle çocukların öğrendiği ve yetiştiği vahşi ortamımızda macera yoluyla mümkün olur. Açık havayı düşündüğümde, aklıma sadece ağaçlık araziler, nehirler ve dağlar değil, dünyanın en büyük sınıfı da geliyor. Açık hava gezisine katılmak zihni özgürleştirir ve ruhu serbest bırakır. Aynı zamanda bize neyi başarma kapasitemiz olduğunu hatırlatır. Bu sebeple ben macera yaşamanın her çocuğun hakkı olduğuna inanıyorum. Bu benim beş yıllık oymak beyliği tecrübemde defalarca test edildiğine tanık olduğum şeydir. Yakın zamanlarda 10 yaşındaki izci Polly ile onun bir kamp deneyimi hakkında konuşuyordum, konuyu çok güzel bir şekilde özetledi: “Tırmanışa gittiğimde çok heyecanlıydım ama aynı zamanda biraz korktum da. Bize kendimizi zorlu göreve hazırlamamızı ve hedefimize ulaşmaya çalışmamızı söylediler. Başardığımda yerden çok yukarıda bir yerde duruyordum, bir milyon pound ya da onun gibi bir şey kazanmışım gibi inanılmaz hissettim.”

Zorlu açık hava ortamında mücadele etmek korkutucu gelebilir, ancak bu yapmamamız gerektiği anlamına gelmez. Dame Ellen MacArthur’dan Ernest Shackleton’a en büyük İngiliz karamanlarımızdan birçoğu isimlerini açık havada duyurdular. Orası onların içgüdüsel kararlar alarak ve güvenlik ile tehlikeyi dengeleyerek niteliklerinin öne çıktığı yer. Açık hava eğitimi genç bireylere iyi karar vermeyi ve yaptıklarının sorumluluğunu almayı öğretir; tüm bunlar onları eğlenirken ve macera yaşarken hayata hazırlamak ve çağdaş dünyada başarı için ihtiyaçları olan becerileri sağlamak içindir.

Fakat bu söylenilen karakter eğitimi yeni bir şey değil. Robert Baden-Powell’in izcilik kavramını ilk kez ortaya çıkardığında tam olarak aklında olan buydu. “Hayattaki diğer vasıflardan çok daha değerli,” dedi.

O halde, daha genç olan bireylere bu tür fırsatları nasıl sunarız? Kanımca, bu, okullar arasında ortaklıklar düzenlemekle mümkün olur. İngiltere’deki birçok okulun karakter eğitimini desteklediğine şahit olmak mükemmel olsa da, dirençlilik yalnızca öğretmenler tarafından edindirilemez.

Genç bireylerin hayatta erişmek istedikleri her ne olursa olsun, ister Everest’in zirvesine tırmanmak ister kendi işletmelerini açmak, oraya varmak için sadece birkaç parça kâğıda güvenemezler. Ekip çalışması, liderlik, azim ve iyi iletişim – onlara başarılı olmaları için yardımcı olacak beceriler bunlar. Bunu bilmemizin ve çocuklara hayatlarının her alanında macerayı kucaklayarak potansiyellerine ulaşmalarına yardım etmemizin vakti geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.